Recensie: The woman destroyed van Simone de Beauvoir

Posted 4 mei 2018 by Writingaboutbooks in Recensies / 2 Comments

The woman destroyed

Het is lang geleden dat een boek zoveel impact op mij heeft gehad als The woman destroyed. Het sneed door mijn hart en liet me verlamd achter. De Beauvoir is zó goed in het overbrengen van sfeer en emoties, je zou bijna denken dat al haar verhalen autobiografisch zijn.

De verhalen

The woman destroyed bestaat uit drie losse verhalen: The age of discretion, The monologue en The woman destroyed. Het eerste verhaal gaat over een vrouw die ouder wordt en het hier moeilijk mee heeft. Haar man gelooft niet meer in zijn werk, haar zoon heeft al zijn idealen opzij geschoven en is gaan werken voor zijn schoonvader en zijzelf krijgt ook heftige kritieken op haar laatste werk. Dit drijft haar en haar man uit elkaar.

The monologue was voor mij minder duidelijk: volgens de achterflap gaat het om een verwende, rijke vrouw die is verlaten door haar man en zoon en nu wegkwijnt van eenzaamheid en bitterheid. Het is geschreven alsof je rechtstreeks in de vrouw’s gedachten kijkt: lange zinnen met weinig interpunctie of samenhang.

Het titelverhaal, The woman destroyed, beschrijft hoe een vrouw ontdekt dat haar man een affaire heeft met een jongere vrouw. Samen proberen ze het beste van de situatie te maken. Zij probeert ruimdenkend te blijven en hoopt dat het weer overwaait, tot ze langzaam gek wordt.

The woman destroyed

Mijn mening

The age of discretion geeft de wanhoop van het ouder worden prachtig neer. Ik zou zelf niet weten hoe dit voelt, want zo oud ben ik nog niet, maar door dit verhaal heb ik wel een idee. Het gevoel dat je beste jaren achter je liggen en je weinig nieuws meer zult bijdragen aan de wereld. De personages voelen levensecht – en dit is het enige verhaal in dit boek dat ook nog iets van hoop geeft.

The monologue vond ik minder. Het was door de schrijfstijl moeilijk te lezen en door het geratel van de hoofdpersoon wist ik eigenlijk ook niet precies wat er nou aan de hand was. Ik was blij dat deze in het midden zat. Zo werd het ingesloten door twee fantastische verhalen waardoor dit ene verhaal niet afdeed aan de kwaliteit van het boek.

En dan het laatste verhaal, The woman destroyed… De titel is zeer passend, want ik ben er zelf ook nog steeds een beetje kapot van. Het was zó echt, zo pijnlijk, zo frustrerend. Ik werd tijdens het lezen gewoon bijna boos op mijn vriend en de rest van de mannen op de wereld, zo diep zat ik in dit verhaal. De pijn, het ongeloof en de frustratie van de hoofdpersoon Monique zijn zo intens. Het is echt ongelofelijk knap hoe de Beauvoir dat op papier weet over te brengen.

Ik zou nog veel langer over de drie verhalen kunnen praten maar dan zou deze recensie veel te lang worden. Dat is het lastige van een bundel verhalen recenseren. Het is duidelijk dat het laatste verhaal mijn favoriet was, maar ook The age of discretion vond ik ontzettend goed. Ik ben na het lezen van dit boek echt een beetje fan van de Beauvoir en heb meteen een ander boek van haar besteld, The second sex. Ik ben benieuwd of die me ook zo goed gaat bevallen.

Titel: The woman destroyed | Auteur: Simone de Beauvoir | Uitgever: HarperCollins | ISBN: 9780007204656 | Aantal bladzijdes: 220 | Bestellen 

 

Divider

2 responses to “Recensie: The woman destroyed van Simone de Beauvoir

  1. Je verwoord echt precies wat ik ook over haar boek dacht, ik vond het zó knap geschreven, en ik werd door het laatste verhaal ook helemaal meegesleept door liefdesverdriet.

Leave a comment