Recensie: Stromboli van Saskia Noort

Posted 8 mei 2018 by Writingaboutbooks in Recensies / 0 Comments

Stromboli

“Ik wil af van het label thrillerschrijver,” zei Saskia Noort in het AD. Nou, dan heb ik goed nieuws: ik heb ooit een boek van haar gelezen (ik geloof dat het De verbouwing was), maar dat is zo lang geleden dat dit als mijn eerste boek van haar voelde. Ik ken haar nu dus als de schrijfster van Stromboli, en niet als thrillerschrijver. En wat vond ik er van?

Stromboli gaat over Sara, die op een punt aangekomen is in haar huwelijk waarin ze besluit dat ze niet meer verder wil. Haar man zit aan de drank en ze worstelt met zich openstellen doordat ze als tiener verkracht is. Deze verkrachtingsscène is waar het boek mee opent en zet meteen de toon van het verhaal: rauw, intens – er wordt nergens omheen gedraaid.

Ik ben persoonlijk niet zo van die typisch Nederlandse recht-voor-z’n-raap stijl. Ik vind het altijd een beetje bot, een beetje lullig. Geef mij maar lange, poëtische zinnen (de grap is dat ik zelf dus ook in die botte stijl schrijf, maar dat terzijde). Er zitten veel expliciete seksscènes in dit boek waar elk beestje bij z’n naampje wordt genoemd. Ik vind het altijd wat onnodig, tenzij je de nieuwe 50 shades wil schrijven. Ik ben niet preuts hoor, maar ik heb het idee dat Nederlandse auteurs denken dat ze extra shockerend en literair zijn wanneer ze er lekker veel seks doorheen gooien. Hoeft niet.

Qua verhaal vond ik dit boek wel lekker weglezen. Ik vloog er doorheen en las het in twee dagen uit – echt een boek voor in de zomer op het strand. Maar de personages vond ik niet echt memorabel, het verhaal miste iets voor mij. Het ging voor mijn gevoel nergens heen. Wat me wel raakte was het onbegrip naar Sara toe, toen ze van haar man wilde scheiden. In plaats van haar te vragen waarom dan, en wat er mis was, was er veel onbegrip. Ik vond het frustrerend – en eigenlijk ook dat Sara het allemaal maar liet gebeuren. Ik kon me dus best inleven in de emoties van het verhaal, ik had alleen constant het gevoel dat ik iets miste in het plot, en dat ik op iets wachtte wat maar niet kwam.

De actualiteit in het verhaal sprak me wel erg aan. De connectie naar de #metoo-beweging en hoe iedereen tegenwoordig maar in een hutje op de hei gaat zitten om ‘zichzelf te vinden’ worden goed aangehaald in dit verhaal. Dit geeft het ook nog een extra laag.

Zoek je een lekker strandboek dat snel weg leest en toch ook nog enige diepgang heeft, dan is dit een goed boek voor jou. Ondanks dat het verhaal voor mij niet helemaal compleet voelde, vond ik het zeker niet slecht en zou ik graag meer van dit soort dingen van Saskia Noort willen lezen.

Titel: Stromboli | Auteur: Saskia Noort | Uitgever: Overamstel Uitgevers | ISBN: 9789048833993 | Aantal bladzijdes: 256 | Bestellen 

Divider

Leave a comment