Recensie: Normale mensen van Sally Rooney

Posted 3 februari 2019 by Writingaboutbooks in Recensies / 0 Comments

normale mensen van Sally Rooney

Ik heb in januari zoveel boeken gelezen dat ik niet wist waar ik moest beginnen met recenseren, maar een goed startpunt lijkt me de roman Normale mensen van Sally Rooney – net in het Nederlands verschenen.

Normale mensen deed me een beetje denken aan een meer expliciet seksuele versie van Eleanor & Park van Rainbow Rowell door de twee totaal verschillende hoofdpersonages. Marianne is een slim en rijk buitenbeentje die zich niets van anderen aantrekt, Connell is de populaire football player die zich juist iets teveel aantrekt van wat anderen van hem denken. Onverwachts komen ze in een ingewikkelde liefdesrelatie terecht.

Ik moest even wennen aan Sally Rooney’s schrijfstijl: ze gebruikt geen aanhalingstekens om aan te duiden dat iemand spreekt, waardoor ik soms de gedachtes en gesproken woorden van personages door elkaar haalde. Na zo’n 50 bladzijdes was ik er echter al aan gewend en merkte ik er nog weinig van.

Modern liefdesverhaal

Dit verhaal is een perfecte weerspiegeling van mijn generatie en de soort relaties die ik vaak om me heen zie opbloeien (of stranden). Iedereen is bang zich te binden in de hoop iets beters te vinden, maar niemand wil alleen zijn. Mensen zijn samen maar nooit volledig exclusief, of ze nemen de benen wanneer het te serieus wordt. Een groot deel van onze relaties en interacties worden bepaald door sociale druk: we zijn steeds meer zichtbaar voor anderen, en we zijn constant bezig met wat anderen van ons denken. Sally Rooney wist dit gevoel precies in dit verhaal uit te drukken.

Marianne en Connell zijn perfect voor elkaar, houden van elkaar, en toch gaat het steeds weer mis. Door hun eigen, tegenstrijdige gevoelens die hen verwarren, of door hun omgeving die hen tegenzit. Het voelt zo écht, en dat is wat dit verhaal naar mijn mening zo sterk maakt. Marianne en Connell zijn bij lange na geen perfect mensen, in tegendeel zelfs, maar toch voel je met ze mee.

Een van mijn favoriete quotes die ik in dit boek heb gehighlight is de volgende:

Not for the first time Marianne thinks cruelty does not only hurt the victim, but the perpetrator also, and maybe more deeply and more permanently. You learn nothing very profound about yourself simply by being bullied; but by bullying someone else you learn something you can never forget.

Ik vind dit zo sterk: je leert niets over jezelf als je gepest wordt, maar als je zelf pest zegt dat een heleboel over wat voor persoon je bent. Alle ouders zouden dit hun kinderen moeten leren.

Normale mensen is een tragisch en soms wat deprimerend verhaal, maar het heeft ook iets moois: het laat zien dat sommige mensen er altijd voor je zullen zijn, zelfs als het leven niet altijd precies loopt zoals je wilt of gepland had.

Titel: Normale mensen (Normal people) | Auteur: Sally Rooney | Uitgever: Ambo|Anthos | ISBN: 9789026343445 | Aantal pagina’s: 272 | Bestellen

Divider

Leave a comment