Klassiekers voor dummies #1: Waar te beginnen?

Posted 11 februari 2018 by Writingaboutbooks in Boekenpraat / 1 Comment

Klassieke literatuur
Ik ben sinds een of twee jaar begonnen met het lezen van de Engelse klassieke literatuur. Waar dit eerst een straf leek in het 4e jaar van de middelbare school, is het nu juist iets wat ik graag vaker zou willen doen. Ik wil ook weten waar al die boeken over gaan waar ze het in Gilmore girls en vele films en andere boeken over hebben. Maar het leek altijd zo afschrikwekkend: een boek zal toch wel ontzettend moeilijk zijn, en ingewikkeld in elkaar zitten, om een classic te worden?
 
Voor sommige boeken klopt dit wel, ja. Maar lang niet voor allemaal. Een greep uit de boeken die ik in de afgelopen jaren van mijn lijstje heb mogen strepen: To kill a mockingbird, The color purple, Pride & prejudice en The great gatsby. Nog niet heel veel, maar ik ben begonnen en ik ben zeker van plan dit goede voornemen voort te zetten. En het leek me leuk om die ‘reis’ op te schrijven, over hoe ik als echte dummy de klassiekers ervaar, en misschien kan ik gaandeweg wat tips geven voor andere mensen die graag klassiekers willen gaan lezen, maar niet weten waar ze moeten beginnen.
 
Nou, een goede start is het opzoeken van een van de vele ‘ultimate reading lists’, waarin allemaal boeken staan die je dan volgens dat lijstje echt een keer in je leven gelezen moet hebben. Vaak zijn dit gewoon alle meest bekende klassiekers, van heel vroeger tot heel recent (de Harry Potter boeken staan er ook vaak in). Een voorbeeld van zo’n lijstje vind je hierIk zou willen zeggen: kies er gewoon eentje uit en begin. Maar het is wel echt zo dat sommige klassiekers nou eenmaal veel moeilijker zijn dan andere, en dat het misschien beter is wat ‘makkelijker’ te beginnen. Helemaal als Engels niet je eerste taal is. Op de middelbare school was ik bijvoorbeeld wel zo slim om A christmas carol van Charles Dickens te lezen, en niet Great expectations. Sommige boeken staan erom bekend dat ze moeilijk doorheen te komen of te begrijpen zijn.

Daarom is mijn eerste tip: doe je huiswerk. Ga op onderzoek, lees recensies, en maak een lijstje van toegankelijke classics waar je mee zou kunnen beginnen. Ik heb er alvast twee voor je: The color purple en To kill a mockingbird zijn beide niet moeilijk in te komen en gebruiken simpel taalgebruik, maar zijn wel ontzettend mooie boeken met een sterk verhaal. Beide gaan over de rassenscheiding en de moeilijke tijden voor zwarten in het 19e/20e-eeuwse Amerika. Deze zouden zeker op het lijstje kunnen voor ‘classics voor beginners’, als er zo’n lijstje zou bestaan (misschien is die er eigenlijk wel gewoon, ik kom hem alleen zo snel niet vinden). 

Ik zal meer blogs over klassiekers voor dummies gaan schrijven naarmate ik ook meer klassiekers  heb gelezen, dus kijk daar naar uit! Welke klassiekers zou jij aanraden om mee te beginnen?
 
Up to date blijven? Volg me op Bloglovin’ of Facebook!
Divider

One response to “Klassiekers voor dummies #1: Waar te beginnen?

  1. Leuk om te lezen, the great gatsby staat op mijn to-read lijstje. Zelf lees ik het liefst in het Nederlands, maar wanneer ik engels lees vind ik Edgar Allan Poe erg mooi.

Leave a comment