Januari book haul

Posted 28 januari 2018 by Writingaboutbooks in Bookhaul / 1 Comment

Ik heb voor mijn doen best veel boeken verzameld deze maand, want ondanks dat ik iedere maand minimaal wel één boek koop, is het nooit zo’n hele stapel. Sinds ik heel actief ben op Bookstagram is mijn koopgedrag wel iets erger geworden, ik zie gewoon zoveel boeken langskomen die ik ook wil. En Bookdepository maakt het allemaal zo makkelijk. Ugh. Volgende maand moet ik even rustig aan doen.

1. Milk and honey van Rupi Kaur
Little fires everywhere van Celeste Ng en Milk and honey van Rupi Kaur zijn zeker twee boeken die ik heb gekocht omdat ze zo vaak langskomen op Instagram. Omdat ik The sun and her flowers van Rupi Kaur al heb gelezen en deze echt geweldig vond (ik heb maar iets van vijf keer gehuild), heb ik geen spijt van het kopen van haar eerste gedichtenbundel. Ik kan niet wachten om die te gaan lezen!

2. Little fires everywhere van Celeste Ng
Little fires everywhere is heel moeilijk uit te leggen en ik weet ook niet helemaal wat ik moet verwachten, maar ik heb het idee dat het over familiebanden gaat, en de gewoontes en tradities in een conservatief dorp die overhoop gegooid worden door twee nieuwe bewoners. Hij staat in ieder geval op vele bestsellerlijsten, dus dat beloofd veel goeds! Helaas is dit boek nog niet vertaald naar het Nederlands, maar dat kan niet lang meer gaan duren.

3. Burial rites van Hannah Kent 
Ik weet eigenlijk niet meer hoe ik over dit boek gehoord heb, maar het sprak me gelijk aan. In het Nederlands heet dit boek De laatste rituelen en het verhaal speelt zich af in IJsland in 1829, rondom de allerlaatste doodstraf voordat dit illegaal werd. Agnes is schuldig bevonden aan de moord op twee mannen en moet de laatste maanden voor haar dood doorbrengen op de boerderij van een familie, die hier absoluut niet blij mee zijn. Het is vertelt vanuit drie perspectieven: dat van Agnes, dat van de familie en dat van de priester die Agnes begeleid in haar laatste maanden. Het is een heel duister en tragisch verhaal, maar ik verwacht dat het ook heel mooi gaat zijn. En nog een pluspuntje: het gaat verfilmd worden met Jennifer Lawrence in de hoofdrol.

4. On writing van Stephen King
Dit boek ben ik al begonnen en het is echt helemaal fantastisch. Het wordt vaak omgeschreven als een must-read voor elke beginnende schrijver, maar ik vind het ook gewoon een heel vermakelijk boek om te lezen. Het begint als een soort memoir over King’s leven, en zijn gevoel voor humor komt hier heel goed naar voren en het is ook heel aandoenlijk om te lezen hoe hij als klein jongetje verhaal na verhaal bleef opsturen naar tijdschriften, en afwijzing na afwijzing ontving. En het is zo fijn om dan te lezen hoe hij eindelijk doorbrak met Carrie, waar hij 400.000 dollar voor ontving. Ik hou van zulke succesverhalen. En ik hoop dat ik er ook nog hele goede schrijftips uit kan gaan halen (in het Nederlands is dit boek uitgegeven onder de titel Over leven en schrijven).

5. The virgin suicides van Jeffrey Eugenides
In het Nederlands De zelfmoord van de meisjes (god, wat zijn Nederlandse vertalingen soms toch vreselijk): een man kijkt terug op zijn verleden en denkt aan de zusjes Lisbon die bij hem in de buurt woonden. Vijf zusjes die allemaal in hetzelfde jaar zelfmoord pleegden. Samen met zijn vrienden probeert hij het geheim achter deze zelfmoorden te ontrafelen. Ik heb gehoord dat het een ontroerend en mooi geschreven boek is, maar ook redelijk deprimerend en soms zelfs saai. Ik weet dus niet echt wat ik moet verwachten, maar ik ben van plan dit binnenkort zelf uit te gaan vinden.

6. Honger van Roxane Gay
Één van de boeken die ik voor het eerst weer in het Nederlands heb gelezen! Ja, ik heb hem al uit, en het was een hele beleving om weer in mijn eigen taal te lezen. Het klinkt gewoon niet zo mooi en pakkend als in het Engels. Prachtige quotes klinken een beetje knudde en ongemakkelijk. Ik denk niet dat het een vaste gewoonte van me wordt mijn boeken in het Nederlands te lezen, maar zo af en toe kan geen kwaad. Maargoed, het boek. Honger (Hunger in het Engels) is een memoir van de feministische auteur Roxane Gay, en het gaat over een traumatische gebeurtenis uit haar verleden en hoe dit haar ertoe heeft gedreven om extreem veel te gaan eten. Met obesitas als het gevolg. Het verfrissende aan dit boek is dat dit niet over haar transformatie gaat, haar succesverhaal over hoe ze obesitas is overkomen: het gaat gewoon over de harde werkelijkheid van een leven met een dik lichaam dat nergens past, en wat daar allemaal bij komt kijken. Wie weet schrijf ik binnenkort nog een recensie, dus mocht je meer willen weten, houd mijn blog dan in de gaten!

7. Weg naar huis van Yaa Gyasi
En als laatste dit boek (in het Engels Homegoing) – ook eentje die vaak langs is gekomen op Instagram. Het schijnt een prachtig verhaal te zijn, over twee Afrikaanse zussen die een totaal ander pad hebben gevolgd en hoe dit de generaties na hun heeft beïnvloedt. Ik ben heel erg benieuwd! Nog een kleine tip: ik heb dit boek bij de Action gevonden voor mij 2/3€, een koop je dus!

Pfoeh, dat was een lange post. Laat me weten of jij één van deze boeken hebt gelezen, en wat je ervan vond!

Divider

One response to “Januari book haul

Leave a comment