Recensie: De wildernis in van Jon Krakauer

Posted 15 april 2018 by Writingaboutbooks in Recensies / 0 Comments

De wildernis in

De wildernis in (Into the wild) van Jon Krakauer is één van die boeken die ik al jaren hier en daar langs zie komen, maar ik heb me er nooit echt in verdiept. Nu besloot ik hem spontaan te bestellen, gewoon, omdat ik daar zin in had. Ik ging dus volledig zonder verwachtingen het boek in en kwam er blij verrast weer uit.

Het boek verteld het waargebeurde verhaal van Chris McCandles, die in de jaren ’90 op 24-jarige leeftijd in de wildernis in Alaska in gegaan is, om er vervolgens niet meer levend uit te komen. Schrijver en journalist Jon Krakauer schrijft in het boek De wildernis in over Chris’ leven, zijn mogelijke motivatie om dit avontuur te ondernemen en spreekt met alle mensen die Chris heeft ontmoet onderweg naar Alaska.

Het is geschreven in een journalistische, documentaire-achtige stijl. Dat was anders en verfrissend – ik vond het bijzonder dat al die andere stemmen die aan bod kwamen een goed beeld gaven van wat voor soort persoon Chris was. Na een aantal bladzijdes was ik namelijk al van mening (judgy als ik ben) dat Chris een arrogant, verwend jongetje was met hoogmoedswaanzin. Maar door het hele boek heen spreekt iedereen zó positief over de jonge avonturier: een oudere man waar Chris een tijdje mee door had gebracht voordat hij zijn reis voortzette wilde Chris zelfs als zijn zoon adopteren. Dat doen mensen toch niet zomaar.

De wildernis in

Ieder nieuw hoofdstuk begint met stukjes fictie uit de boeken die Chris heeft gelezen, of stukjes over het verlangen naar vrijheid, de wildernis, de natuur. Ook worden er brieven gedeeld. Dit gaf nog wat net wat extra diepte aan het verhaal. Wat Chris zocht was een bijna poëtische vrijheid en hij had een onbevredigbaar verlangen naar de schoonheid van de natuur. Waar de factuele, koude stijl van het boek zelf dit verlangen niet goed overbrengt, doen die korte stukjes aan het begin van het hoofdstuk dat wel.

Ik was na het lezen van dit boek best een beetje stil. Het is zo’n zielig verhaal – vooral omdat je weet dat de redding voor Chris zo nabij was. Dit boek is geen snelle pageturner, het is niet spanned of spectaculair: de simpelheid van het waargebeurde verhaal met een tragisch einde maakt dat dit boek me nog lang zal bijblijven.

Titel: De wildernis in (origineel: Into the wild) | Auteur: Jon Krakauer | Uitgever: Prometheus | ISBN: 9789044615623 | Aantal bladzijdes: 288 | Bestellen

Divider

Leave a comment