Boekhandel Donner, een deel van Rotterdam

Posted 30 maart 2018 by Writingaboutbooks in Boekenpraat / 4 Comments

Boekhandel Donner

Donner is al jaren een begrip onder de boekenliefhebbers van Rotterdam. Niet zo gek ook, aangezien deze boekhandel sinds 1912 de Rotterdammers al van boeken voorziet. Het heeft meerdere tegenslagen overleeft, zoals een bombardement waarbij het pand verloren ging tijdens de tweede wereldoorlog, en twee faillissementen in 2012 en 2014. Onkruid vergaat niet, zoals de Rotterdammer met lichte zelfspot, maar toch trots, zou zeggen.

Ikzelf ontdekte Donner pas toen het al geen Donner meer was, maar Selexyz & Donner en vervolgens Polare. Daar winkelen was een hele ervaring, het was bijna een volledig winkelcentrum. Zo’n vijf etages aan boeken, films, muziek, kantoorartikelen en meer. Er waren roltrappen en gelegenheden om koffie te drinken. Genoeg om uren in rond te kunnen struinen, al marcheerde ik op die leeftijd nog altijd recht op de Young Adult sectie af, die ik gelukkig op mijn duimpje wisten te vinden. In het pand verdwalen terwijl je op zoek was naar jouw favoriete boek was namelijk niet ongewoon.

Niet meer hetzelfde

Inmiddels is Donner gewoon weer Donner, maar niet in het vertrouwde pand aan de Lijnbaan dat ik kende. Het bevindt zich aan de Coolsingel in een oud, ietwat deprimerend aandoend pand dat eerst van ABN Amro was. Het aanbod ging van vijf verdiepingen naar maar één (al komt daar met de huidige verbouwing alweer verandering in). Nu ik op een leeftijd ben dat ik wél uren rond kan struinen om nieuwe favorieten te ontdekken, is het best jammer dat de winkel zo veel kleiner is geworden. Maar het aantal mensen dat nog fysieke boeken koopt is helaas ook een heel stuk minder.

Boekenpagina’s en koffie

Toch blijft de Donner mijn favoriete boekenwinkel. De sfeer is zo uitnodigend, vol met hoeken en rekken waarachter je rustig alles kunt doorzoeken. Er staan tafels en stoelen waar mensen op hun gemak een heel boek uit kunnen lezen, niemand die daar iets van zal zeggen. Het bekende Donner café is er ook nog steeds, en hij zit altijd vol. De geur van boekenpagina’s vermengt zich met de geur van koffie, een ideale combinatie.

Ik ben benieuwd wat de huidige verbouwing Donner zal gaan brengen. Ik hoop op een mix van het oude grootse van Donner, maar het warme uitnodigende van de huidige Donner. Ik ben allang blij dat dit betekent dat we voorlopig nog niet van deze oer-Rotterdamse boekenwinkel af zijn.

Heb jij een favoriete boekenwinkel?

Divider

4 responses to “Boekhandel Donner, een deel van Rotterdam

  1. Love Donner! Ik vond het vorige gebouw wel veel mooier, met al die verdiepingen. Als ik vroeger met mijn moeder ging winkelen in de stad, kwamen we bijna altijd met alleen boeken uit Donner thuis. Wat vond ik het vreselijk toen het de naam Polare kreeg, ik was heel blij toen het weer de normale naam kreeg. Ben ook erg benieuwd hoe het eruitziet als straks de verbouwing helemaal klaar is!

Leave a comment