5 Boeken die geweldige vormgeving hebben

Posted 1 mei 2018 by Writingaboutbooks in Boekenpraat / 0 Comments

Boeken vormgeving

‘Don’t judge a book by its cover’ is naar mijn mening bullshit – voor mij is hoe een boek eruit ziet bijna net zo belangrijk als de inhoud. Ik word gewoon zo ontzettend blij als een boek ook nog eens heel mooi is. Ik koop dan ook regelmatig boeken niet alleen vanwege de inhoud, maar vanwege hun mooie jasje. Ik vertel hier meer over vijf boeken in mijn kast die geweldig zijn vormgegeven (met lekker veel foto’s).

1. Sprookjes van de Gebroeders Grimm (Barnes & Noble leatherbound edition)

Ik ben groot fan van alle leatherbound edities van Barnes & Nobles (vaak kun je ze vinden in de grotere boekwinkels, die ook Engelse boeken verkopen). Toen deze editie van de sprookjes van Grimm in de aanbieding was, moest ik hem gewoon hebben. Hij is echt prachtig, en de gouden bladzijde randen maken het helemaal af.

2. S. van Doug Dorst en J. J. Abrams

Dit is dus echt het allercoolste boek dat ik in mijn kast heb. Het idee achter dit boek is dat je een oud bibliotheekboek leest, dat The ship of Theseus heet en is geschreven door V.M. Straka. Er is altijd een mysterie geweest rondom deze auteur en niemand kent zijn/haar echte identiteit. Twee studenten proberen uit te vinden wie Straka was, en communiceren via notities in dit boek (die staan er dus ook echt allemaal in). Het idee is dat je het raadsel uiteindelijk zelf, door alle aanwijzingen, moet oplossen (het is mij niet gelukt, het is echt heel ingewikkeld). Er zitten allemaal losse brieven, artikelen, kranten, servetjes en ansichtkaarten door het boek heen die je helpen. En zoals je ziet, ziet het boek er ook écht oud uit. Ik kan er nog uren over doorpraten, maar je moet het echt zelf zien. Dit. boek. is. gaaf.

3. The complete Sherlock Holmes van Sir Arthur Doyle

Dit boek vind ik gewoon mooi in hoe simpel maar passend het is vormgegeven – het ziet er heel oldschool uit. En het komt in een leuk bijpassend doosje. En het was toentertijd maar voor €15 te koop op Bol.com. Ik zeg: wat wil je nog meer? Dit boek staat nog steeds hoog op mijn lijstje om te lezen, maar ben er nog niet aan toegekomen.

4. The house of leaves van Mark Z. Danielewksi

Dit is één van de meest intrigerende en intimiderende boeken die ik in mijn kast heb staan. Ik heb al meerdere pogingen ondernomen om het te lezen, maar het is zó moeilijk, en zo veel om tot je te nemen. Het is een horrorverhaal over een huis dat leeft en is, zoals je ziet, bijzonder vormgegeven. Het boek bestaat uit documenten, verslagen, dialogen, interviews etc., en soms staan de letters ondersteboven, of in cirkels, of per pagina. Alles kan ik dit boek. Maar ik zal het ooit lezen, wanneer ik héél veel vrije tijd heb.

5. Night film van Marisha Pessl

Niet alleen één van mijn favorieten qua vormgeving, maar ook qua inhoud. Één van de meest verslavende thrillers die ik ooit heb gelezen, en heel origineel. Het gaat over een oud journalist die denkt dat er meer zit achter de dood van Ashley Cordova, de dochter van wereldberoemde horror-film producer Stanislaus Cordova. Ik was meerdere keren echt best wel bang terwijl ik dit boek las (mede door de doodenge plaatjes die je ziet op de afbeelding). Het sleept je echt helemaal mee, en dit komt vooral doordat het zo echt lijkt. Door het boek heen zitten artikelen, foto’s en webpagina’s die als ‘bewijzen’ fungeren.

Zo, dit is een hele lange post geworden – maar hopelijk wel een leuke ;). Als jullie nog tips hebben voor boeken als deze, laat het me vooral weten in de comments!

 

Divider

Leave a comment