Author spotlight: Rupi Kaur

Posted 14 februari 2018 by Writingaboutbooks in Recensies / 2 Comments

Rupi Kaur

Ik hield eigenlijk nooit zo van gedichten – ik snapte het niet en voelde er niks bij. Maar toen de gedichtenbundel Milk and honey van Rupi Kaur ineens zo’n enorme hype werd, was ik ook nieuwsgierig. Toch heb ik het eigenwijs nog heel lang volgehouden er niet aan te beginnen, omdat iederéén het al had gelezen en ik ging daar lekker niet aan meedoen. Maar de bundels zien er ook gewoon zo mooi uit! Dus toen heb ik een tijdje geleden haar tweede bundel The sun and her flowers toch gekocht, die ik vervolgens zo geweldig vond dat ik snel ook haar eerste bundel Milk and honey heb aangeschaft.

Kaur’s meeste gedichten gaan over – hoe kan het ook anders – de liefde en gebroken harten. Maar ook feminisme, seksualiteit en haar culturele achtergrond. Vooral haar feministische gedichten over schoonheid en aan idealen voldoen spraken me heel erg aan.

It is a trillion-dollar industry that would collapse
If we believed we were beautiful enough already
(Rupi Kaur, The sun and her flowers)


Zoals ik al zei heb ik weinig ervaring met gedichten, dus ben ik ook niet de juiste persoon om hier te gaan vertellen of haar gedichten goed of slecht zijn. Ik heb er namelijk totaal geen verstand van. Wat ik wel kan vertellen is dat het heel toegankelijke gedichten zijn, vooral voor zo’n gedichten virgin als ik. Ze gebruikt geen moeilijke woorden, rare structuren of ingewikkelde zinsopbouwen just for the sake of it. Het klinkt allemaal oprecht en uit het hart, en ik moest bij een aantal gedichten in The sun and her flowers nogal wat traantjes laten. Daarom is dit een heel goede plek om te beginnen als je ook meer gedichten wil lezen, maar het vaak nog wat te hoog gegrepen lijkt.

Rupi Kaur

Wel raakte haar meest recente bundel, The sun and her flowers, me veel meer dan Milk and honey. Misschien is dat omdat ik die als tweede las, en er veel herhaling in de onderwerpen van de gedichten leek te zitten. Het wordt namelijk op een gegeven moment wel veel van hetzelfde. Daarom zou ik aanraden er met één te beginnen, en dan raad ik natuurlijk mijn favoriet The sun and her flowers aan. Het helpt ook dat de boekjes zo prachtig zijn vormgegeven – vanbuiten en van binnen. Kaur is ook een illustrator, dus deze bundels heeft ze dan ook zelf geïllustreerd. Prachtige, simpele pentekeningen die de gedichten echt complimenteren.
Nog twee om deze blog af te sluiten:
why are you so unkind to me
my body cries
 
cause you don’t look like them
i tell her
(Rupi Kaur, The sun and her flowers)
 
i don’t know what living a balanced life feels like
when i am sad
i don’t cry i pour
when i am happy
i don’t smile i glow
when i am angry
i don’t yell i burn
 
the good thing about feeling in extremes is
when i love i give them wings
but perhaps that isn’t
such  a good thing cause
they always tend to leave
and you should see me 
when my heart is broken
i don’t grieve
i shatter
(Rupi Kaur, Milk and honey)
Up to date blijven? Volg me op Bloglovin’ of Facebook!
 
 

 

Divider

2 responses to “Author spotlight: Rupi Kaur

  1. Hahhahah, zo herkenbaar dat van 'iederéén had het al gelezen en ik ging daar lekker niet aan meedoen' en het vervolgens toch doen. Deze boekjes heb ik ook al een paar keer voorbij zien komen. Misschien dat ik het binnenkort maar ga aanschaffen. Ik hou van gedichten!

Leave a comment